Redigera sida i Wordpress
Klassiskt läge och blockeditorn
Det finns en mängd olika redigerare för WordPress. Vi kommer prata om blockeditorn Gutenberg och om det klassiska redigeringsläget.
WordPress började för 20 år sedan som ett bloggverktyg. Det byggde på idén att skapa ett robust och förutsägbart system som var lätt att modifiera. Det är också open source vilket innebär att källkoden är helt öppen för alla att se. Även om det låter som ett gigantiskt säkerhetshål så innebär det att all världens nördar kan - och kommer att - påpeka alla brister. WordPresskärnan är därför ett av världens säkraste system.
Däremot är det som sagt lätt att modifiera. Det är modifikationerna som öppnar för riskerna. Därför är det viktigt att bara använda tillägg - plugins - från pålitliga utvecklare.
Logga in i Wordpress
För att kunna göra några ändringar behöver du logga in. Oftast har du fått ett mail med en länk som du ska klicka på för att ange ditt lösenord för första gången. Annars har du kanske redan ett lösenord sedan tidigare.
Du kommer vanligtvis till inloggningen genom att gå in i underkatalogen /wp-admin/. Om din hemsida har adressen abc.se hittar du oftast inloggningen till Wordpress på abc.se/wp-admin. Det är också hit du går om du har glömt ditt lösenord.
På den här sidan loggar du in med ditt användarnamn eller din e-postadress och ditt lösenord.
Redigera en sida
I vänstermenyn finns det en mängd länkar till olika funktioner inne i Wordpress. En av länkarna heter “sidor” och tar dig till en lista med alla sidor. Därifrån kan du klicka på en av sidorna och komma in i redigeringsläget.
Ibland innehåller webbplatsen väldigt många sidor. Då kan det vara lättare att logga in och därefter gå till den aktuella sidan i webbläsaren. Den lilla hussymbolen i toppen tar dig till startsidan och därifrån kan du navigera till rätt plats. När du är inloggad syns hela tiden den svarta Wordpressmenyn i toppen. Därifrån kan du välja “redigera sida”.
Om du vill redigera en produkt i WooCommerce kan du hitta till den på samma sätt.
En sidas uppbyggnad
Man får hålla i tankarna att Wordpress är ett gammalt bloggsystem. De grundläggande sakerna som behövs för ett blogginlägg är rubrik, innehåll, utvald bild, adress och att den är publicerad. Precis de byggstenarna är grunden för en modern sida i Wordpress. Rubriken är sidans namn och blir oftast också dess adress. Innehållet är den tomma duk som blir sidans innehållsdel. Den utvalda bilden spelar olika roll på olika sidor, men ofta fungerar den som länkbild när man delar på sociala medier eller visningsbild om det finns en katalogsida över webbplatsens innehåll.
Blockredigeraren/Gutenberg
De senaste åren har Wordpress kommit med en egen sidbyggare. Det finns också andra sidbyggare, men de går vi inte in på i den här guiden.
Blockredigeraren utgår från ett antal olika moduler som man fyller med någon typ av innehåll. Syftet med blockbyggaren är att det ska vara lätt att göra en snygg layout på själva innehållsdelen av hemsidan. Tidigare var Wordpress - i egenskap av bloggverktyg - väldigt fokuserat på löpande text. Men det uppstod ett behov av mer avancerade designmöjligheter.
Det absolut viktigaste med blockeditorn är vänstermenyn som visar den strukturella uppbyggnaden av sidan. Det kan vara väldigt svåröverskådligt att bara se dokumentet. Men genom att se vilka element det består av förstår man hur sidan är gjord.
En stor fördel med blockeditorn är att all text går att redigera direkt. Om det bara är någon text som ska ändras kan man ställa pekaren där man vill och skriva eller sudda texten.
För att skapa ett nytt block, alltså en enskild modul, trycker man på plus-tecknet. För att flytta blocket tar man tag i de sex prickarna som dyker upp när man markerar ett block.
Det finns en mängd block och de flesta kreatörer använder bara ett fåtal. Wordpress.com har en tydlig genomgång av blocken på sin webbplats.
Klassisk läge
I många fall använder man Wordpress klassiska textredigerare istället för blockeditorn. Då har man väldigt grundläggande funktionalitet och har i princip bara möjlighet att byta storlek på texten och klistra in bilder som ligger löpande i textmassan.
Men i väldigt många tillämpningar är det precis vad man behöver - vilket gör att enkelheten är en stor fördel.
Sidans rubrik
I vissa Wordpressteman används sidans rubrik som den överskrift (h1) som skrivs ut. Men ofta väljer man att inte göra så per automatik. I så fall behöver man själv lägga in en heading-text. Det gör man genom att använda blocket rubrik i blockeditorn.
En sidas adress/url
I allmänhet bestäms adressen till en enskild sida av sidans rubrik. Om man döper sidan till “trams” blir adressen till sidan i allmänhet minsida.se/trams. Skulle man inte vara nöjd med den automatiska adressen - eller om man byter rubrik på sidan - finns det en ruta för att redigera url:en.
Mer information
Vi har här bara skrapat på ytan när det gäller Wordpress. Internet är fullt av information. Tänk dock bara på att Wordpress kommer i en mängd olika konfigurationer och har haft åtskilliga versioner under alla år. Se efter vilket år en artikel är skriven och så att den verkligen berör den sidbyggare som används på din webbplats. Lycka till!